svētdiena, 2011. gada 23. janvāris

Padomi, kā ēst, dzert un tomēr svētkos būt jautram

Ievērojot tikai dažus noteikumus, svētki nesagādās fizisku vilšanos un tos varēsiet izbaudīt pilnā mērā.Teksts tulkots no: Barbara Baker, BBC GOOD FOOD.
Pirms veselīgiem svētkiem.
Pirmssvētku laikā dienai ikvienu stundu jāskaita nevis desmitos vai simtos, bet jau tūkstošos. Lai ar to visu tiktu galā, lieka skraidīšana apkārt un raizēšanās par katru sīkumu tikai palielinās stresu.
1. Esi aktīvs!
Pirms Ziemassvētkiem var rasties kārdinājums tik centīgi neapmeklēt ierastās sporta nodarbības, taču tieši šajā laikā tās ir īpaši svarīgas. Ja ikdienā ar sportu nenodarbojies, sāc tagad. Fiziska slodze palīdzēs tikt galā ar stresu, jo sportojot smadzenēs atbrīvojas endorfīni - hormoni, kas dara mūs optimistiskus un ja ne laimīgus, tad vismaz apmierinātus ar dzīvi gan. Tāpēc centies katru dienu vismaz pusstundu ātrā solī pastaigāties svaigā gaisā.
2. Nostiprini imūnsistēmu!
Ja visu laiku dzīvo stresā, palielinās iespēja, ka kāds vīruss varētu tevi pieveikt. Profilakse ir labāka par ārstēšanos. Imūnsistēmu ļoti labi stiprina tāda auga kā ehināceja preperāti. Iesakām tos lietot pāris nedēļu pirms Ziemassvētkiem. Ja lietojat citus medikamentus, tad vispirms konsultējies ar ārstu.
3. Dzer daudz ūdens!
Tas palīdz organismam uzņemt svarīgus vitamīnus, minerālvielas un citas barības vielas. Pat neliela organisma atūdeņošanās var izraisīt nogurumu, tāpēc lieto daudz šķidruma. Centies izdzert astoņas glāzes ūdens dienā neatkarīgi no tā, vai tevi māc slāpes vai nē, jo tās ne vienmēr parāda, vai organisms uzņem pietiekoši daudz šķidruma.
4. Labi izgulies!
Dodies gulēt laikus. Labi izvēdini guļamistabu un pirms gulētiešanas iedzer siltu pienu vai dzērienu, kam pievienots piens ( piemēram, kakao), - tas veicina miegu.
Izvairies no paģirām!
5. Vispirms paēd, tad dzer!
Pirms alkoholizēta pasākuma apēd produktus, kas satur gana daudz tauku. Tos organisms lēni pārstrādā, tādejādi palielinot alkohola uzsūkšanos organismā. Ne velti par klasisku stiprā alkohola uzkodu tiek uzskatīts sālīts vai kūpināts speķis.
6. Pirms grādīgā dzēriena glāzes iedzer glāzi piena!
Tas var samazināt kuņģa sieniņu kairinājumu, kas rada gremošanas traucējumus un sliktu dūšu.
7. Esi piesardzīgs!
Dzerot vīnu vai stiprākus dzērienus, neaizmirsti pārmaiņus iedzert ūdeni vai bezalkoholisku dzērienu. Ja iespējams, izvēlies vīnus ar mazāk grādiem. Izvairies no gāzētiem dzērieniem, jo tie pastiprina alkohola iedarbību un, iespējams, palielina tā uzsūkšanos asinīs.
8. Pirms dodies gulēt, apēd ogļhidrātus!
Ar tiem bagāta pārtika, piemēram, grauzdēta maizes šķēle vai mazliet brokastu pārslu, iespējams, palīdzēs nomierināt kuņģi.
9. Izdzer pāris lielu glāžu ūdens!
To izdarot pirms gulētiešanas, organisms atgūst zaudēto šķidrumu, tādejādi novēršot briesmīgās paģiru sāpes nākamajā rītā. Tablete C citamīna var palīdzēt ātrāk pieveikt alkoholu.
10. Uz paģirām nekāda alkohola!
Varbūt uz īsu brīdi tas palīdzēs justies labāk, bet kopumā ilgāk būs jācieš no alkohola negatīvās iedarbības.
11. Nākamajā rītā - ceptas olas!
Šo brokastu izvēli var zinātniski pamatot. Olas satur cisteīnu, kas palīdz aknām efektīvāk pārstrādāt alkoholu.
12. Uzlabo pašsajūtu ar bundžiņu kolas!
Alkohols pazemina cukura līmeni asinīs, tāpēc gāzētie bezalkoholiskie dzērieni var radīt enerģijas pieplūdumu pēc iepriekšējā vakara svinībām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru