sestdiena, 2011. gada 5. februāris

Atis Klimovičs no Ēģiptes: Žurnālistu darba ierobežošana Kairā


Par vienu no galvenajiem mērķiem Ēģiptē šobrīd kļuvuši šeit strādājošie žurnālisti, kam beidzamajās dienās nācies saņemt daudz nepatīkamu uzbrukumu. Šķiet, tas viss tiek darīts ar vienu mērķi, lai iebiedētu mediju pārstāvjus, padarītu viņu darbu praktiski neiespējamu un atņemtu iespējas visā pasaulē saņemt pietiekami daudz objektīvas informācijas. Šobrīd ar vardarbību saskārušies gan Rietumu, gan Krievijas, gan arābu mediju žurnālisti. Tas liek domāt, ka lēmumu par preses darba ierobežošanu pieņēmušas personas, kas neiedziļinās žurnālistu valstiskajā piederībā, bet gan vēlas pilnībā apturēt brīvu preses darbu. Ir grūti pateikt, kāda mērķa vārdā tas tiek darīts un kāda rīcība tiek plānota pēc tam, un tas būtu uzskatāms vienīgi par minējumu. Var pieļaut, ka tad būtu radīti apstākļi lielākai skrūvju pievilkšanai.

Arī mums – trim Latvijas žurnālistiem - divarpus diennakšu laikā kopš ierašanās Kairā izdevies gūt plašu ieskatu šajā situācijā. Viss sākās jau ar ierašanos lidostā, kur TV3 filmēšanas grupai tika atsavināta videokamera, pretī iegūstot solījumu to atdot pirms žurnālistu došanās mājup. Tam sekoja nakts "viesošanās" policijas iecirknī, bet pēc tam tikām nogādāti arī citā, iespējams, armijas kontrolē esošā teritorijā. Tiesa gan, šīs neplānotās tikšanās lielākais zaudējums bija miegam atņemtais laiks. Vēl lielāku pārsteigumu sagādāja šī diena, kad nācās pārvilkt svītru pāri mūsu iecerei nokļūt galveno notikumu norises vietā Tahrīra laukumā. No rīta viesnīcas personāls brīdināja neiziet uz ielas, jo tur mūs gaidot naidīgi noskaņots pūlis. Kā varēja noprast vēlāk, vietējiem iedzīvotājiem tiekot iestāstīts, ka te dzīvojot amerikāņu un izraēliešu spiegi, kas musinot ēģiptiešus pieprasīt prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos. Ņemam vērā brīdinājumu un nolemjam šodien palikt tepat, jo nevaram atstāt viesnīcu nepamanīti. Līdzīgi citām austrumu valstīm arī šeit "redzīgas acis" un "dzirdīgas ausis" dežūrē ik uz soļa.
Informāciju par notikumiem Tahrīra laukumā saņemam gan no vietējiem arābu kanāliem, gan CNN un BBC. Redzams, ka jau divas beidzamās dienas televīziju kameras filmē tikai no augstu esošiem skatu punktiem un liela attāluma, kas arī apstiprina žurnālistu darba ierobežošanu. Zinām, ka ar televīzijas aprīkojumu un fotokamerām nokļūt Tahrīra laukumā neesot iespējams, tās tiek konfiscētas armijas posteņos, kas ierīkoti visapkārt laukumam.
Šķiet, ka attieksme pret žurnālistu darbu ir mainījusies protestu pirmās nedēļas beigās. Iespējams, ka gandrīz vienā laikā ar Mubaraka izšķiršanos par tālāko rīcību, kas izteikta paziņojumā par valsts ieslīgšanu haosa varā viņa atkāpšanās gadījumā.
Līdz piektdienas pēcpusdienai situācija Kairas centrā bija, salīdzinot ar iepriekšējām dienām, pat neparasti mierīga. Neizpratni izraisījis jautājums, kur palikuši prezidenta atbalstītāji, jo šodien viņus tikpat kā nemanot. Iepriekš redzētie aktīvie uzbrukumi pret opozīcijas atbalstītājiem, izmantojot koka nūjas un metāla stieņus, akmeņus, pat Molotova kokteiļus, parādījuši šo cilvēku gatavību rīkoties kareivīgi.
Opozīcijas atbalstītāji ir pārliecināti, ka pret viņiem tiekot raidīti civilās drēbēs ģērbušies policisti. To izdevies apstiprināt, atrodot policistu apliecības pie aizturētajiem cilvēkiem, kas uzbrukuši opozīcijas mītiņa dalībniekiem. Netrūkstot arī nesen no cietumiem izlaisto noziedznieku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru